مزایا داکت اسپلیت اینورتر
در این مقاله قصد داریم مزایا داکت اسپلیت اینورتر را مرور کنیم. داکت اسپلت یا کولر گازی کانال دار نوعی اسپلیت دارای کانال است که دارای یک یونیت خارجی و یک یونیت داخلی است که برای تأمین سرمایش و گرمایش چندین فضای مجاز به کار می رود. داکت اسپلیت می تواند معمولی یا اینورتر باشد. اسپلیت اینورتر دارای کمپرسور اینورتر یا دور متغیر است. در این مقاله می خواهیم مزایای داکت اسپلیت اینورتر را برای شما توضیح دهیم. با سرما مارکت همراه باشید تا ضمن معرفی سیستم فن کویل و انواع آن، شما را با داکت اسپلیت اینورتر و مزایای فراوانش آشنا کنیم.
مروری بر اسپلیت ها و مزایا داکت اسپلیت اینورتر
اسپلیت ها دستگاه های سرمایشی و گرمایشی بسیار خوبی برای ساختمان های کوچک مثل واحدهای آپارتمانی و دفاتر اداری هستند. این دستگاه ها دارای یک یونیت خارجی می باشند که در خارج از ساختمان نصب می شود و یک یونیت داخلی دارند که درون ساختمان نصب می شود.
این دو یونیت از طریق لوله کشی ها و کابل کشی هایی با هم دیگر مرتبط می باشند. کار یونیت داخلی این است که حرارت را از هوای درون ساختمان بگیرد و آن را به هوای بیرون از ساختمان منتقل کند.
اما اسپیلت چگونه این کار را انجام می دهد؟
در اسپلیت ها بین یونیت خارجی و یونیت داخلی یک سیکل تبرید برقرار است. این سیکل تبرید با انتقال مایع مبرد سردی از یونیت خارجی به یونیت داخلی و ورود آن به کویل تبخیری شروع می شود.
کویل یا مبدل حرارتی ساختاری از جنس یک فلز دارای هدایت حرارتی بالا است که با فرآهم آوردن سطحی وسیع، امکان تبادل حرارتی سریع بین سیالی که درون کویل در جریان است و سیالی که با دیواره خارجی کویل در تماس است را فرآهم می آورد. در مجموع، دو نوع کویل وجود دارد: کویل پوسته-لوله (shell-tube) و کویل لوله-پره (tube-fin).
در اسپلیت ها بیشتر از نوع لوله-پره استفاده می شود ولی کویل پوسته-لوله نیز در بعضی اسپلیت ها مورد استفاده قرار می گیرد. در اینجا صرفا در رابطه با کویل لوله-پره صحبت می کنیم و برای آشنایی با کویل پوسته-لوله می توانید به مقالات سرمامارکت در رابطه با چیلرها مراجعه کنید.
کویل لوله-پره یا فین-تیوب، شامل ردیفی از پره های توخالی است که به طور موازی با فاصله بسیار کم در کنار هم قرار دارند و با لوله هایی به هم دیگر متصل هستند.
آیا تعویض فیلتر تصفیه آب الزامی است؟
سوالات رایج درباره چیلر تراکمی
چیلر هوا خنک یکی از سیستم های برودتی
مایع مبرد
مایع مبرد از یک سمت کویل وارد و از سمت دیگر آن خارج می شود. عبور مایع مبرد از درون پره های کویل، امکان تبادل حرارتی آن با هوای درون ساختمان را فرآهم می آورد. اسپلیت ها دارای فن هایی از نوع آکسیال، سانتریفیوژی یا تانژانتی هستند که هوای درون ساختمان را از لا به لای پره های کویل رد می کنند. این کار سبب می شود که تبادل حرارتی با سرعتی که برای انجام عمل سرمایش مناسب است، صورت گیرد.
با این عمل مایع مبرد حرارت را از هوا جذب می کند و رفته رفته شروع به تبخیر شدن می نماید به همین دلیل به کویل اسپلیت ها، کویل تبخیری گفته می شود.
سیکل تبرید
در ادامه سیکل تبرید، مایع مبرد گرم و در حال تبخیر به سمت یونیت خارجی می رود و وارد قطعه ای به نام تبخیر کننده می شود تا تحت فشار پایین به گاز مبرد تبدیل شود. گاز مبرد گرم توسط کمپرسور فشرده شده و به سمت کویل کندانسر در یونیت خارجی رانده می شود.
به دلیل فشار بالای گاز مبرد در کندانسر، این گاز شروع به تقطیر کرده و حرارتش را از دست می دهد. فن کندانسر با پرتاب هوا به سمت کویل کندانسر در انتقال حرارت از کویل به هوای خارج از ساختمان نقش دارد و کندانسر را خنک می کند. در نتیجه مبرد به صورت مایعی سرد از کندانسر خارج شده و به کویل تبخیری در یونیت داخلی باز می گررد تا چرخه تبرید به همین ترتیب ادامه یابد.
عمل گرمایش در اسپلیت های دارای مپم حرارتی، عکس عمل سرمایش است و در اسپلیت های دیگر از هیترهای الکتریکی برای گرمایش استفاده می شود.
تفاوت اسپلیت، داکت اسپلیت و مولتی اسپلیت چیست؟
هر اسپلیت دارای یک یونیت خارجی و یک یونیت داخلی است و برای تأمین سرمایش و گرمایش یک فضای واحد طراحی شده است. داکت اسپلیت نوعی اسپلیت است که یونیت داخلی آن به کانال کشی هایی وصل می شود تا بتواند چندین فضای مجزای درون ساختمان را پوشش دهد. مولتی اسپلیت دارای یک یونیت خارجی است که به چند یونیت داخلی که هر کدام در بخش مجزایی از ساختمان نصب می شوند، متصل است.
تفاوت اسپلیت معمولی و اسپلیت اینورتر چیست؟
هر سیستم اسپلیت دارای یک ترموستات است که از سه طریق می تواند دمای داخل ساختمان را ثابت نگه دارد: تنظیم سرعت فن در یونیت های داخلی دارای دارای فن های چند سرعته، تنظیم میزان ورود مبرد به کویل در یونیت های داخلی VRF و تنظیم عملکرد کمپرسور. کمپرسورها دو نوع هستند: کمپرسور معمولی و کمپرسور اینورتر.
کمپرسور معمولی فقط یک دور موتور دارد و حالت دیگر آن خاموش است. این در حالی است که کمپرسور اینورتر دارای دور متغیر است و بنابراین به آن دورمتغیر نیز گفته می شود. در اسپلیت معمولی، ترموستات مدام کمپرسور را خاموش و روشن می کند تا دمای هوای داخل ثابت نگه داشته شود ولی در اسپلیت اینورتر، ترموستات دور موتور کمپرسور را کم و زیادی می کند و اینگونه سبب ثابت ماندن دما می شود.
مزایا داکت اسپلیت اینورتر چیست؟
داکت اسپلیت اینورتر با مجهز بودن به شبکه ای از داکت ها یا کانال ها می تواند چندین فضای مجزا را پوششش دهد. در صورتی که در انتهای کانال ها دیفیوزرهای ترموستات دار نصب شود، این امکان نیز وجود دارد که دمای هر فضا به طور مجزا تنظیم شود و فشار هوا نیز افت نکند و هوا با فشار مناسب به درون اتقاق پرتاب شود.
هزینه نصب اولیه و هزینه های جاری داکت اسپلیت نسبت به مولتی اسپلیت که کاربرد مشابهی دارد، کمتر است ولی باید فضایی برای کانال کشی ها در ساختمان وجود داشته باشد و ممکن است سر و صدای داکت اسپلیت از مولتی اسپلیت بیشتر باشد. به علاوه، داکت اسپلیت برای ساختمان های کوچک تر مناسب است.
داکت اسپلیت اینورتر نسبت به داکت اسپلیت معمولی مزایای بسیار بیشتری دارد. اینورتر بودن داکت اسپلیت سبب کاهش قابل توجه مصرف انرژی برق می شود. به علاوه، نوسانات دمای هوای داخل ساختمان در مقایسه با داکت اسپلیت های معمولی بسیار کمتر است.
همچنین، خاموش و روشن شدن های متوالی داکت اسپلیت های معمولی سر و صدای ناخوشایندی ایجاد می کند که داکت اسپلیت های اینورتر این مشکل را ندارند زیرا دور موتور آن ها به تدریج کم و زیاد می شود. این کم و زیاد شدن تدریجی دور موتور در داکت اسپلیت های اینورتر مزیت دیگری نیز دارد.
خاموش و روشن شدن موتور کمپرسور در داکت اسپلیت از مزایا داکت اسپلیت اینورتر
خاموش و روشن شدن های متوالی موتور کمپرسور در داکت اسپلیت های معمولی سبب وارد آمدن شوک های الکتریکی متعدد، هم به خود اسپلیت و هم به دیگر وسایل برقی منزل شما می شود که عمر آن ها را به طور قابل توجهی کاهش می دهد اما از آن جا که داکت اسپلیت های اینورتر مدام روشن هستند و فقط دور موتور آن ها کم و زیاد می شود، شوک الکتریکی به موتور کمپرسور و دیگر وسایل الکتریکی منزل شما وارد نمی آید و در عمر موتور کمپرسور اینورتر بسیار بیشتر از موتور کمپرسور معمولی است.
به طور کلی می توان گفت که داکت اسپلیت های اینورتر نسبت به اسپلیت ها و مولتی اسپلیت های معمولی بسیار کم هزینه تر و با دوام تر هستند و عملکرد بسیار بهتری دارند.